Hardop kijken (1)

Zo op het eerste gezicht heeft deze foto drie onderwerpen, een koe, een vrachtwagen en één hoogspanningsmast. Als je beter kijkt valt er veel meer te zien, zeker als je veel van koeien, vrachtwagens of hoogspanningsmasten afweet. Picasso zei ooit: Kennis beïnvloedt de waarneming. Ik heb in mijn leven aardig wat kennis vergaard, maar ik ben nog meer vergeten. Ik wil eens benoemen wat er op deze foto allemaal te zien is, ik beperk me vandaag tot de koe. Want er is veel te zien als je goed kijkt.

Ik zie een zwart-witte koe. Aan deze kant is de koe ongeveer evenveel zwart als wit. De voorkant heeft meer zwart dan de achterkant, de poten zijn wit. Het wit is niet echt wit, meer beige, de vierde poot is niet goed te zien op de foto. Op de kop van de koe zit een hartvormige witte vlek. Hoe het vlekkenpatroon er aan de andere kant uitziet is niet te zien, daarover kunnen we alleen speculeren.

Zo te zien is het geen oude koe, de uiers zijn niet al te groot, of is het een stier? De koe heeft hoorns, niet zo groot als die van een Schotse Hooglander maar toch. Verder draagt de koe een geel oormerk, heeft het andere oor ook een oormerk, de foto geeft hierover geen uitsluitsel. De koe is gras aan het eten, hoe het gras er uit ziet daar weid ik me vandaag niet over uit, te veel informatie.

Harm Katerberg.