Hardop kijken. (2)

Op mijn iPad staan soms aardig wat foto’s. Na verloop van tijd raak ik het overzicht een beetje kwijt wat ik zoal de afgelopen tijd gemaakt heb. Eens in de zoveel tijd haal ik daarom alle foto’s van mijn iPad af om deze dan over te zetten op mijn computer. Mijn computer is een soort archief waarin het nog moeilijker zoeken én vinden is. De gedachte dat het nog ergens “op zolder ligt te verstoffen” is een fijn idee. Het is een soort afgesloten hoofdstuk wat het mogelijk maakt om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen: een schone lei.

Apple heeft een algoritme bedacht dat het zoeken naar een foto zou moeten vergemakkelijken. Zo worden foto’s in diverse categorieën geplaatst: bloemen, dieren, mensen. Het verwonderlijke is dat zelfs onderscheid gemaakt wordt in verschillende soorten dieren, zo is er bij mij een categorie katten. Deze algoritme maakt ook wel eens foutjes, zo zit er opeens een foto van een rustend veulen tussen de katten. Deze veulen wordt dus aangezien voor een kat. Dat vind ik boeiend, een jong paard dat op een kat lijkt.

Vorige week zondag maakt ik deze foto in het Buurserzand. Ik zag deze conifeer met flink wat spinrag in een mooi licht. Opeens was ik verrukt, door de zoeker van mij camera veranderde de tak met spinrag in een dier. De verbeelding aan het werk, deze conifeer was geen conifeer maar een jeneverbes. Dat jenever rare dingen in mijn hoofd kan doen wist ik, maar in nuchtere toestand kan het dus ook. Wat ziet u in deze jeneverbes-tak met spinrag?

Harm Katerberg