Deze foto zou je kunnen samenvatten met één spreekwoord. Ik houd dat spreekwoord nog even voor me, dat houdt de spanning er nog even in. Als je niet zolang kunt wachten, geneer je niet, haast je spoedig en lees gauw de laatste regel van deze column.

Sinds ik in 2014 ernstig ziek ben geweest ga ik niet meer zo snel. Meestal is dat ook niet zo erg, wel maakte dat het werkzaam blijven als monteur onmogelijk. Dat was wel even slikken. Hoe kom je in hemelsnaam de dag door met zoveel vrije tijd, het was zeer eenvoudig. Doe alles gewoon langzaam, ik kon ook niet anders, niet de snelheid is belangrijk maar de richting.

Er is veel moed voor nodig om in het hier en nu te zijn. Als je alles langzaam moet doen gaat dat vanzelf. Laat het gas los en je staat meteen stil, daar is geen rem voor nodig. Eigenlijk was deze foto een toevalstreffer, het is wat ze in de wetenschap serendipiteit noemen. Je bent naar iets op zoek, maar je vindt iets anders. Ik maakte op deze plek meerdere foto’s, deze foto deed me denken aan dit spreekwoord:
Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Harm Katerberg