Bomen gaan nooit op reis. Ze wandelen niet, ze fietsen niet en ze vliegen niet. Alles wat deze boom heeft meegemaakt was dichtbij. De boom zag wel van alles langslopen, rollen of overvliegen, maar niets bracht hem van zijn stuk. Vaak werden er ook vogelnesten gemaakt in de takken, het mooiste wat een boom kan overkomen.

Ooit, nog niet eens zo lang geleden stond naast deze boom een haast identieke boom, als een broer of zus. Tijdens een storm van anderhalf jaar geleden is hij of zij ons ontvallen. Maanden lang lag de omgewaaide boom naast deze nog fier overeind staande boom. Ik maakte er regelmatig foto’s van.

Alle hout is geen timmerhout, maar van deze omgewaaide boom zou je heel wat meubelen gemaakt kunnen hebben. Ikea maakt vooral meubelen van spaanplaat. Spaanplaat is een soort gehakt van alle delen van een boom, niets gaat daarbij verloren. Alle spaanders worden bij elkaar gehouden door een kunsthars. Meubelen van Ikea worden haast over de hele wereld verkocht. Het kan dus best zijn dat het hout van deze boom nu een tafeltje is aan de ander kant van de wereld waarop een mooie bos met rode rozen staat.

Harm Katerberg