Marije’s Blog compactmoestuinieren (11)

We zijn al weer meer dan een week verder. Ik heb vorige week geen blog geschreven, want in die regen valt er niet zo veel te zoeken buiten. Alleen voor de slakken, maar daar gaan we het zeker niet meer over hebben. Dus hop, door naar het onderwerp: Heul veul groen!!!!

Vorige week heb ik al mijn sla eruit gehaald. Er waren een paar doorgeschoten en een paar door de nattigheid wat gaan rotten. Ik heb er iets van kunnen bewaren om te eten, maar de rest toch maar weg gedaan.
Onze kat vind sla niet lekker en konijnen hebben we niet. Dan toch maar naar die glibber beesten…

Er komt dus een plek vrij in mijn bak. Tijd voor najaarsgroente!!! Wat zijn dan najaarsgroenten? Best veel kan ik je zeggen. Als leek heb ik mijn vriend Google geraadpleegd en kwam ik uit bij bloei en groei, (bron, groei.nl) Daar hebben ze een prachtige zaaikalender. Erg de moeite waard om aan te vragen via hun site. Ik heb hem uitgeprint en onder mijn arm als een ware groentetoerist meegenomen naar de intratuin!!! Ik heb boterboontjes, pastinaak, spinazie en snijbiet gekocht. Die kun je deze maand dus prima in de grond stoppen. Ik heb in mijn bak nu spinazie en pastinaak erbij in gezet. De rest van de bak is vol. En dan bedoel ik vol vol. Want wat veel blad en groot. Wauw. Je ziet bijna die ene biet daar ergens tussen niet meer.

Maar hoe is het dan toch onder de grond. Ik kijk even naar mijn wortelen en zie iets oranje boven de grond. Ja hoor een wortel!!! Dus ik gok het erop en trek hem uit de grond..
Uuhh.. ik denk 3cm groot. Ik ben benieuwd naar nog wat anderen en trek er nog een paar uit.. nog kleiner!!! Ik denk dat ik ze nog maar even laat zitten daar.

De bakken naast mij lopen ook over van het groen. Naast mij een bak met bomen, zo lijkt het. Het zijn spruitjes en wauw wat indrukwekkend zo veel en groot blad. Wat ziet dat er gaaf uit. Iets verderop staat een bak en daar gaat ondertussen een enorme plant over de grond. Wat een gaaf gezicht. Compactmoestuinieren wordt hier iets verder uitgebreid. Het zijn pompoenen. Nog een verder hangen de bonen of peulen ook mooi over de bak heen. Wat veel bloemetjes, dat wordt smullen. Zo staat er nog een bak ook helemaal vol met super groot blad. Ik vermoed pompoen of courgette.

De bak daarnaast is sowieso courgette want die mooie gele bloem die herken ik. De bloemen van de courgette zijn trouwens eetbaar en kan je lekker wokken. Ondanks dat ik wel klaar ben met die regen, zorgt het ook voor veel moois!!!

Ik ga ook nog even kijken in de grote moestuin. Ik heb daar ooit nog wat kleine plantjes van mijn rode biet gepland. En ja hoor. Ook hier zie ik al iets onder de grond vandaan komen. Eentje trek ik eruit, want ook al is de puntbiet wat klein, ik kan ook het blad eten zoals een snijbiet. Dus dan is het gelijk weer meer.

Ik moet dus nog even geduld hebben, want hoe groot en groen het boven de grond is, hoe klein zijn ze nog onder de grond.