Marije’s Blog compactmoestuinieren (10)

We gaan het vandaag hebben over doorschieten en schimmel.
Jaa dat klinkt lekker he.

Vorige week kreeg ik een bericht van een vrijwilliger met de mededeling dat ze wat doorgeschoten groente uit de moestuinbakken hadden gehaald, want anders zit het hele wildveld eronder. Uh… even Google erbij halen, want wat was ook al weer doorschieten van groente.

Het doorschieten van groente is de overgang van groeien naar bloeien. Er komt dus een bloem of meerdere bloemen in je groente. Dit is een normaal proces, want die bloemen worden de nieuwe zaden van deze groente. Die kan je dus weer zaaien en zo krijg je nog meer van die groente. Het jammere is alleen dat de groente geen energie meer heeft voor waar wij hem voor willen hebben, opeten, en deze dus ook niet meer lekker zal zijn.

Als je die doorgeschoten groente niet uit de tuin haalt en er komt over een paar weken een flinke windvlaag langs hebben we dus een groente wildtuin in plaats van een bloemen wildtuin.Zie je het al voor je een krop sla op je vaas… Dus hop, alle doorgeschoten groente eruit. Dat ruimt gelijk flink op en komt er weer flink meer ruimte vrij in de bakken.

Schimmels dan!
Ja eenmaal een schimmel in je groente, dan kan je deze wel weg doen. Ik kan iedereen afraden schimmel te eten behalve als deze kaas heet. Mmm lekker.Bij de workshop paar weken terug kwamen we bij een bak waar iemand munt had staan. Munt woekert heel erg dus zij had de munt in een bak in de bak.
Helaas zag één takje er een beetje gekkig uit, kromme verschrompelde blaadjes en gekke gele stippen en bultjes op de takken en vlakbij de wortel van de plant (zie foto).
Dat is dus de oorzaak van schimmel.

En waarom gebeurd dat nou bij munt, zoals in dit geval. De muntstek had ze gekregen maar helaas iets te diep in de grond gezet. Ja, hallo, hoe weet je nou dat die daar niet tegen kan?? Nou dat zie je dus na een tijdje pas als er schimmel op komt.
Munt plantjes wortelen graag oppervlakkig.

Tip van de week!!
Koop munt, zet deze in een pot en maak lekker thee.
Of een zomerse wrap met kip, mango, munt en
Dressing citroensap met mayo.

Fijn weekend!!