Marije’s Blog compactmoestuinieren. (12)

Wat een week!!! Lekker druk geweest in de tuin. Plantjes redden. Jullie weten wel wat ik bedoel ondertussen. Een van mijn kleine dochters is jarig geweest, dat hebben jullie misschien ook nog wel voorbij zien komen in een bericht!! Wat is dat leuk met al dat jonge grut. Daar gaan we het dan ook over hebben…. nee niet over mijn kinderen, maar over jong grut. Want ook plantjes beginnen klein en groeien op. En niet alleen plantjes maar ook bijtjes.

De kersenboom bij mijn bak heeft een insectenhotel. In een van mijn eerste blogs heb ik het daar over gehad. Ik zal nog even kort uitleggen wat dat is.

Het is een constructie gemaakt van hol riet of bamboe, denneappeltjes, stro en of hooi, waar solitaire bijen hun nesten in kunnen maken. In dit geval is het een hotel, vorm van een huisje. Er bestaan super veel soorten bijen, ongeveer 20.000 soorten. Hommels horen ook bij de bijenfamilie, dit is een langhariger soort voor koudere gebieden.

Er komen in Nederland ongeveer 350 soort solitaire bijen voor. Dat zijn er nogal wat.
Ze hebben steeds meer onze hulp nodig en dus kun je op heel veel plekken van die insectenhotels kopen. Maar het is zeker ook leuk om ze zelf in elkaar te zetten.

De groente blijft ook maar groeien!! Waar het eerder vooral heul veul groen was komen er nu eindelijk groenten aan!! Ik ben maar eens opnieuw gaan kijken bij mijn bietjes. Zeven zag ik al boven de grond de uit komen, nog even met mijn vingers in de grond om onder de grond te voelen hoe dik en lang de puntbiet is. Het lijkt me goed, dus zeven trek ik eruit!!

Bieten hebben net als radijsjes verschillende vormen en kleuren. Zo heb ik ook nog de golden eye in mijn bak. Geen idee wat dat was, maar hij zag er mooi uit dus die heb ik gezaaid. Daarna ben ik gaan googlen.

Er bestaan acht soorten bieten!!
Chioggia bieten, de gele biet, de rode biet, de vergeten oerbieten, snijbiet, suikerbiet en als laatste witte bieten. Daarbij het je ook nog zomer- en winterbieten.
Hoppah. Daar kunnen we het hele jaar mee door.

Ik heb dus een puntbiet, staat niet in het rijtje maar bij deze alsnog, en de golden eye bieten. Die laatste is nog niet groot genoeg. Die heb ik later in de grond gezet, maar alle kleine grut wordt ook groot, dus we gaan weer even afwachten.