Marije’s Blog compactmoestuinieren (9)

We zijn al weer een week verder en ik wil jullie nu iets vertellen over het water. Je loopt vast wel eens te wandelen in onze mooie wijk, langs de stroompjes en de beekjes en de vijvers.

Wat opvalt is de kleur van het water.
Bijna overal en met name de vijvers lijkt het heel vies troebel bruin water. En dat klopt.
Hoe komt het?? Ijzer. Het ijzergehalte in ons grondwater is hoog.

Dat zie je en ruik je ook heel goed als we de mooie oude waterpomp gebruiken van de Bijenhoek. Wanneer we de pomp gaan gebruiken komt er echt een putlucht naar boven.
Echter is het gebruik van dit water niet schadelijk voor de planten of voor onze gezondheid!! Ook wanneer je in je eigen waterleiding dus wat bruins ziet kan het dus heel goed ijzer zijn.

Onder de pomp staat een emmer. Deze vangt het loopwater of druppelwater op wanneer je klaar bent met het vullen van je gieter. Zo verspillen we geen enkele druppel. Alleen staat die emmer ook wel eens stil. Hierdoor zakt het troebele naar de bodem en blijft er een heel dun laagje op het oppervlak liggen. Mijn dochter riep me en zei, mam kijk, ik heb goud gevonden!!!

Verder hebben we de meeste, ik alle, radijsjes uit de grond.
En zoals je op de foto’s kunt zien zit er wat verschil tussen. Niet alleen in kleur, maar ook in grote en vorm. De gewone rode radijs worden in sommige bakken enorm groot!!
De radijsjes die ik had gezaaid, die met het witte erbij blijven wat kleiner. Zodra ze te groot worden gaan ze barsten en worden ze droog van binnen. Die heb ik dus ook niet gegeten.
De grote rode radijsjes waren ook erg lekker. Doordat ik nu alle radijsjes eruit heb, kan ik mijn gold-eye bieten meer ruimte gaan geven. Waar de radijsjes zo de grond uit schieten, hebben bieten meer tijd nodig, dus we gaan elke dag water geven en rustig afwachten.