Marije’s blog compact moestuinieren (6)

Zoals jullie weten zijn de meesten van ons beginnende moestuinierders. Je kunt ons gerust de dummy’s van het moestuinieren noemen. En wat doe je dan meestal met dummy’s, leren compactmoestuinieren voor dummy’s. Dus zo kregen we een workshop van Leon. Leon is een ervaren tuinierder, zowel gewone tuinen als moestuinen. Hij is dus de aangewezen man om ons de fijne kneepjes te leren van het moestuinieren!

Bijna iedereen was er van de groep compactmoestuinieren. Er zijn er enkelen die al goed weten hoe het werkt en redden zich dus goed. Iedereen heeft er zin in. Ik ben lichtelijk nerveus. Wat zal er over mijn bak gezegd worden… daar komen we later op terug.

Begin van het (compact)moestuinieren is de basis, dat is de grond.
In onze bakken zitten zoals in mijn eerst blog geschreven verschillende lagen zand en voeding. De toplaag is gewone potgrond met veel dikke stukken, zoals stokjes en te stevige klonters. Dit maakt het voor nieuwe zaadjes die net kiemen vaak moeilijk om hun weg te vinden en goed te wortelen. Goede kiemgrond of stekgrond kan je zelf gemakkelijk maken door het met een zeef dun en klontervrij te maken.
Welke grond kun je het best gebruiken?? Witzand voor bestrating mengen met zwarte grond. In de zeef leggen en wat er dan uit komt is super zacht en fijn zand. Helaas kan dat voor onze bakken niet meer, maar wie weet kunnen we dit toepassen thuis of volgend jaar bij het klaarmaken van nieuwe bakken.

Dan komt de voeding. Want alles wat groeit heeft goede voeding nodig. De potgrond die wij in de bakken hebben heeft voeding voor ongeveer twee maanden. Om mooie gezonde en stevige planten en mooie producten te krijgen moeten we deze ongeveer één keer in de twee maand voeden. Leon laat ons twee meststoffen zien die super goed werken zowel voor groenten als bloemen en gras. Eigenlijk dus voor alles in je tuin!! Dat zijn bloedmeel en beendermeel.. WAT?
ja ik hoor het ook voor het eerst. Hier gingen ook wat oren rechtop staan van verschillende aanwezige vrijwilligers.

Bloedmeel zorgt voor een mooie gezonde groene kleur. Verminderen van het ouder worden proces en een gezonder groenblad. Beendermeel zorgt voor extra voeding in de grond waardoor de planten steviger en gezonder zullen zijn.

We gaan even langs elke bak en leren al snel dat het bijna tijd wordt om te gaan uitdunnen. De ene bak staat voller dan de ander, dus ieder van ons zal dat op meer of mindere mate moeten gaan doen. Je gaat dus per plantje zorgen dat deze meer lege ruimte om zich heen krijgt om te gaan groeien. Voorbeeld, bietjes. Die zijn normaal mooi rond. Als je deze hutje mutje laat staan zullen deze niet goed groeien en krijg je hele kleine bietjes. Dat zou jammer zijn. Daardoor heb je misschien wel heel veel plantjes van een groente over. En dan?? Weggooien is jammer. Dus er wordt wat uitgedeeld aan elkaar voor in de bak of mee naar huis. En zo heb je ineens nog meer verschillende groente om mee bezig te gaan.

Dan komt de vraag, bladluis. Wat kun je er tegen doen?? Biologisch dan he. Want gif wordt niet gebruikt in de moestuin. Het beste is de mieren weg halen. He… mieren??
Ja de mieren. Mieren melken bladluis, hierdoor kan de bladluis zich vermenigvuldigen. Als er geen mieren zijn om door gemolken te worden, kan de bladluis zich niet vermenigvuldigen.. grappig he.
Je kunt tegen de mieren kaneel neerleggen. Mieren kunnen niet goed tegen kaneel blijkt. Ook kan bladluis bestreden worden door knoflook en ui in je bak bij te planten. Dat houdt de ongedierte ook weg.

Ok, we hebben dus al veel geleerd. Maar hoe staat mijn bak er voor? Na alle bakken te hebben gehad komt het bij mijn bak er ook op neer, zodra de planten groot genoeg zijn moet ik gaan uitdunnen. Gelukkig heb ik wat ruimte over doordat ik ben gaan werken in vakken, verdeeld door goten te maken. In die goten kan ik wat plantjes neerzetten.

Aan het werk dus de komende dagen en weken.

(Foto’s geplaatst na goedkeuring leden)