Marije’s blog compact moestuinieren(7)
He he.. daar is ze dan, de zon!!
Na al die regen eindelijk zonnig en wat warmer en wat gaan we daar van genieten.
Maar niet alleen mensen worden vrolijker van dit weer, ook planten!! En dieren, want zo her en der zijn al jongen te zien van reetjes, eekhoorntjes en konijntjes. Zelf de guppen in huis gaan as n malle, zoals we dat hier in huis noemen.
Wat doet dit weer met de planten?
Al die regen heeft gezorgd voor heel veel groeien!! Lekker volle bosjes bladeren. Goed sappig en doorgroeit. En dan nu de zon!! Die gaat echt verschil maken.
De lengte van de dagen is erg belangrijk voor de moestuin. Vanaf de start van de lente worden het aantal zon-uren meer. Hier reageren de planten op en kunnen ze gaan groeien.
De sterkte van de zon in de zomer zorgt voor extra voeding voor de planten waardoor ze sterker worden.
De meeste groenten worden dan ook in het voorjaar gezaaid. Maar je kan zeker ook al eerder beginnen. Je kan vanaf februari heel mooi starten. Je kan bijvoorbeeld een kasje halen voor buiten en daar wat potjes met zaadjes neerzetten of binnen voor het raam op je vensterbank.
Hoe leuk is het om dat in je huis elke dag even te kunnen bekijken, ook samen met je kinderen!!
Het mooie van al binnen starten is dat je de groente sterker hebt zodra je die buiten neer zet, omdat ze wat groter zijn. Je kan dit bijvoorbeeld heel goed doen met tomaten, courgette, komkommer, paprika, prei. Deze groenten hebben de meeste warmte en meeste tijd nodig. Dus een mooie voorsprong in huis, in de warmte, zorgt er voor dat je ze in april al goed buiten kan zetten.
Ik ben van de week geregeld bij mijn bak in de bijenhoek geweest en heb vandaag mijn eerste oogstje geknipt!! De tuinkers is op goede hoogte om geoogst te kunnen worden.
Tuinkers is een heel makkelijk en snel groeient plantje. Het is zelfs nog eens heel gezond!!
Wat kan je met tuinkers? Hier een paar recepten:
Tuinkerssoep, met tuinkers garnering
Bijgerecht voor 4 personen (ook wel cressonsoep genoemd)
Ingrediënten
Gekweekte tuinkers (1 zakje tuinkerszaadjes)
1,5 liter kippen- of groentenbouillon
50 gram roomboter
50 gram bloem
Bereiding: Knip of hak de tuinkers fijn en bewaar wat hele stengeltjes voor de garnering.
Smelt de roomboter in de pan en voeg de bloem toe. Zo maak je een roux, roer deze goed door zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg voorzichtig de bouillon toe aan de roux, blijf wederom goed roeren.
Voeg de fijn gehakte tuinkers toe aan de soep en laat dit 5 minuten zachtjes meekoken.
Dien de soep op in diepe borden of kommen en garneer met een paar hele stengeltjes tuinkers.
Een andere recept:
Ingrediënten
2 sneetjes brood
40 g boter na keuze
Lekkere plakjes kaas
50 g tuinkers
stukje komkommers
Bereiding:
Besmeer de boterhammen met boter.
Beleg de boterhammen met kaas en wat tuinkers.
Snijd de komkommer in plakjes en verdeel eventueel over de boterhammen.
Kijk eens aan. Zo makkelijk kan het zijn!!
Neem je bordje lekker mee naar buiten en
EET SMAKELIJK!