Twentse levenslessen (126)

Volgende week (25 september) is het BURENDAG. Burendag is dat nodig? Als je een aantal dagen de media volgt dan raak je er nogal snel van overtuigd dat er nogal eens mensen tussen de wal en het schip komen en dat eenzaamheid helaas de chronische ziekte van onze tijd is geworden.
Vandaar dat het ORANJEFONDS elk jaar in september BURENDAG organiseert. “We vieren BURENDAG omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.”
Tegelijkertijd laat Paul van der Kraan, aftredend directeur van FC Twente in Tubantia optekenen: “FC Twente is by far de meest bijzondere club waar ik heb gewerkt”. “Deze verbondenheid is nergens.”
De spreuk van deze week laat je door het sleutelgat van die verbondenheid kijken. “Het is een klein ding, maar het kan grote dingen doen”. Dat is precies wat de vrijwilligers in de Bijenhoek willen. Door gezamenlijk aan de tuin te werken ontstaat een tuin, waar als de vrijwilligers er zijn vrijwel elke dag wel iemand binnenstapt. De meneer die even zijn middagpauze houdt, de moeder en dochter die langs komen en samen een klein wandelingetje maken.
Daarnaast de vele fietsers die roepen, “het ziet er heel mooi uit”, soms er aan toevoegend, “weet je nog hoe het er altijd uitzag”. Op de avonden de bewoners die een bloemetje komen halen of biologische groente kopen.
Ook dit jaar was de steun voor de Bijenhoek groot, de verkoop heeft er voor gezorgd dat de vrijwilligers geen zorgen hebben of er wel weer zaad, planten of mest kan worden gekocht. De bewoners laten grote dingen gebeuren, er is een trefpunt ontstaan.
.
25 SEPTEMBER 10.30 UUR BURENDAG IN DE BIJENHOEK IN HELMERHOEK. HET PROGRAMMA VOLGT DEZE WEEK.